Keresés

Eddigi látogatóink száma


Választás 2014 - Előzetes regisztráció kell hozzá?


Választás 2014 - Választási előregisztrációVálasztási eljárási törvényjavaslatot benyújtott be a Fidesz. melynek lényege az, hogy a 2014-es parlamenti választásokon való részvételhez minden magyar állampolgárnak előzetes regisztrációra lesz szüksége. Ehhez 6 hónap fog rendelkezésre állni. A tervezet szerint megszűnnek az ajánlószelvények, helyükbe az ajánlóívek kerülnek, melyeken egy választó akár több jelöltet is ajánlhat a saját körzetében.
A törvényjavaslat alapján az előzetes feliratkozásra a választás előtti év szeptemberétől a szavazás előtti 16. napig lesz lehetőség és amennyiben előzetes regisztrációval választunk 2014-ben, azt négy év múlva meg kell majd ismételni. A regisztrációt nem csak személyesen lehet majd megtenni, hanem akár levélben, vagy az ügyfélkapun keresztül.

Átalakulnak a központi választási szervek, a jövőben a Nemzeti Választási Bizottság testülete hét olyan tagból áll össze, akit az országgyűlés választ kilenc évre. Az így választott tagokon kívül  a parlamenti frakcióval rendelkező pártok és a jelölő szervezetek által delegált tagokból állna össze a bizottság. A választások bonyolításáért a Nemzeti Választási Központot tennék meg felelőssé, mely a jövőben autonóm államvizsgázgatási szervként működne. Az eljárás javaslatban szó van többek között az előzetes regisztráció intézményéről, valamint az új fajta ajánlási rendszerről. Ezek értelmében a parlamenti választások során kétszáz ajánlás kell majd az egyéni jelöltállításhoz, az európai parlamenti választásokon pedig ötezer ajánlásra lenne szükség.

Ha elfogadásra kerül, hogy előzetes regisztrációval választunk 2014-ben, akkor ennek részleteiről az állampolgárok jövő év augusztustól megkapják a tájékoztatást. Az előzetes regisztráció során egyszerre be lehet jelentkezni a következő négy év minden általános és időközi választására. Későbbi időpontban kizárólag azok az állampolgárok regisztrálhatnak majd, akik a regisztrációs időszak letelte után válnak nagykorúvá, ezzel szerezve meg a választójogot, vagy ez időszak után válnak magyar állampolgárrá. Az tehát, aki megfeledkezik a bejelentkezésről, kizárja magát a következő négy év összes választásából.