Keresés

Eddigi látogatóink száma


Üzemanyagár kalkulátor


Üzemanyagár kalkulátorA gépjármű használatát nem lehet életünkből kiiktatni, talán ezért is van az, hogy bármennyire magasnak tartjuk az üzemanyagárakat, mégis az általános áremelkedés átlaga alatt marad, még ha az elmúlt közel húsz évben négyszeresére is emelkedtek a benzin- és gázolajárak. A gépjármű üzemanyagárak manapság szinte óráról órára változnak a forint állapota és állandó változása miatt. Jelenleg a benzin átlagára 429 forint körül, a gázolajé pedig 431 forint körül mozog.

 


A hiedelemmel ellentétben a gépjármű üzemanyag árak nem mozognak állandóan az olaj világpiaci árával egy szinten, sőt gyakran tapasztalható, hogy amikor a hazai benzinárak felfelé ívelnek, a hordónkénti világpiaci ár éppen csökken. Ennek oka főként a finomított benzin beszerzési ára, a rárakódó forgalmi adó, a kereskedelmi árrés és a jövedéki adó együttesen igen tetemes összege. Épp ezért az üzemanyag kereskedelem is eléggé változatos árakat mutat, hiszen az egyes kutakon akár  20-25 forintos árkülönbséggel is találkozhatunk.

A NAV előírás szerint minden hónapban közzéteszi az aktuális üzemanyagárakat, a cégautók üzemeltetői ez alapján kell elkészítsék üzemanyag-elszámolásukat. Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszereznie.

Az árelemzések azt mutatják, hogy az uniós tagállamok közül nálunk a legnagyobb mértékű a gépjármű üzemanyagárak drágulása, 5,9 százalék évente. Ez a világpiaci árak alakulása mellett annak is köszönhető, hogy hogyan alakul a dollár – forint árfolyam. Az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedtek a nemzetközi piaci üzemanyagárak, és amikor ez e tény egybeesik a forint dollárral szembeni gyengülésének, akkor természetesen emelkedik a hazai üzemanyagár a benzin és a gázolaj tekintetében egyaránt.

Erre az árra pedig ma már 27 százalékos áfa rakódik. A múlt évben az emelkedés a benzin vonatkozásában 16 százalékos volt, a gázolajnál pedig 18százalék. E mellett, illetve ehhez viszonyítva azonban nem emelkedtek a bérek, és ez meg is látszik az autózási szokások változásán, mert a jó esetben stagnáló fizetésből jóval kevesebb drágább üzemanyagot tudnak a magánszemélyek vásárolni. Ami a pillanatnyi helyzetet illeti, a napokban nagymértékben esett az olaj világpiaci ára, ezért a gépjármű üzemanyag árak terén nem kell árrobbanásra számítani még a forint gyengülése esetén sem.