Keresés

Eddigi látogatóink száma


Útlevél igénylés 2013 árak és tudnivalók


Útlevél igénylése 2013Az útlevél igénylés 2013 évben is a lakóhely szerint illetékes okmányirodán keresztül történik majd. Az igényléshez nincs szükség másra, mint az érvényes személyi igazolványra és lakcímkártyára. Amennyiben esetleg ezek nem állnak rendelkezésre, akkor kártyaformátumú jogosítvánnyal is azonosíthatjuk magunkat. Ha van régi, lejárt útlevél, akkor azt le kell adni, vagy ha az elveszett, akkor az elvesztés tényéről szóló igazolást. Az útlevél igénylés 2013-ban is illetékköteles, az illeték mértéke függ az igénylő korától, az útlevél fajtájától. Az illeték befizetéséről szóló csekket az igénylés beadásakor be kell mutatni.
Magánútlevél készítésekor 6 év alatti gyermek, valamint 6-18 év közötti gyermek esetében az illeték mértéke 2500 forint, 18 és 70 év közti személyeknél az 5 évre szóló útlevél 7500 forint, míg a 10 évre szóló 14.000 forint. A 70 évnél idősebb személyek 2500 forint illeték befizetése mellett igényelhetnek magánútlevelet. A 6 évesnél fiatalabb gyermekek útlevelét három évente kell megújítani, a 6-18 év közöttiekét 5 évre állítják ki, a 70 év felettiek pedig 10 évre szóló okmányt kapnak. Magánútlevél készítésekor amennyiben az illetőnek nincs sem személyazonosításra alkalmas okmánya, sem kártyaformátumú jogosítványa, akkor születési, vagy házassági anyakönyvi kivonatával igazolhatja személyazonosságát. Olyan magyar állampolgár,aki életvitelszerűen külföldön él, magyar állampolgárságát igazoló irattal kérvényezheti az útlevelet. A meglévő, előző útlevelet minden esetben le kell adni, ha újat igényelünk, vagy amennyiben az útlevél megrongálódott, esetleg elveszett, azt az erről szóló igazolással kell bizonyítani.

Útlevél igénylés 2013-ban is történhet sürgősséggel, azonnali kiállítással 24 órán belül, de ebben az esetben nem csak az okmányiroda felé kell az illetéket leróni, hanem ezen kívül igazgatási szolgáltatási díjat is fizetni kell, melynek összege 39000 forint. Ugyan ekkora összeget kell pótdíjként fizetni akkor, ha megrongálódott, vagy elvesztett útlevél helyett sürgősségi eljárással, 24 órán belül szeretnénk újat készíttetni. Megrongálódott, elvesztett, használhatatlan első és második magánútlevél helyett kérhetünk soron kívül – 7 napon belül – új útlevelet, ennek igazgatási szolgáltatási díja pótdíja 19000 forint, az illetéken felül, illetve második magánútlevél esetében az okmányiroda felé az alapilleték kétszeresét kell fizetni. Lényeges tudnivaló, hogy sürgősségi, soron kívüli útlevél igénylés2013-ban is bármely okmányirodában elindítható, valamint a kérelem benyújtható a Központi Okmányirodában is, se amennyiben azonnali útlevélkészítésre van szükségünk, az erre vonatkozó kérelmet kizárólag a Központi Okmányirodába (1133 Budapest, Visegrádi u. 110–112.) lehet benyújtani, valamint a sürgősségi és azonnali eljárásban igényelt útleveleket kizárólag itt lehetséges átvenni.