Keresés

Eddigi látogatóink száma


TGYÁS 2013 összege - Terhességi gyermekágyi segély 2013


TGYÁS 2013A TGYÁS egy biztosítási alapú ellátás, ez pedig azt jelenti, hogy csak az veheti igénybe ezt az ellátást, aki az igénylést megelőzően biztosítási jogviszonnyal rendelkezett. Az ellátás a szülési szabadság időtartamára, 168 napon keresztül folyósítható, a kismama korábbi jövedelmének összegéhez igazodóan. A terhességi gyermekágyi segély 2013 azaz a TGYÁS 2013 összegének alapjául szolgáló jövedelem napi átlagát a táppénzre vonatkozó szabályok szerint állapítják meg abban az esetben, ha a biztosítottnak az irányadó időszakban volt 180 naptári nap bére. Ha az irányadó időintervallumban nem volt meg a 180 nap jövedelem akkor az egy napra járó ellátás maximum a minimálbér kétszeresének harmincadrésze, vagyis bruttó 5200 forint.
A terhességi gyermekágyi segély 2013
évben is a várható szülést megelőző 28. naptól vehető igénybe, Ez nagy segítség annak, aki például munkanélküli és erre az időre már nem jár az álláskeresési járadék, vagy az illető vállalkozó és a járulékokat ő maga fizeti. Átlagesetben a TGYÁS-t a szülés napjával érdemes megkezdeni. A TGYÁS 2013-ban már nem csak az édesanyáknak jár, hanem az örökbefogadó anyáknak is, sőt annak a gyámnak is, aki a csecsemőt jogerős döntés alapján gondozza, a kirendelés napjától, valamint a vér szerinti édesapa is igénybe veheti akkor, ha az anya például egészségügyi okok miatt nem tud a lehetőséggel élni, de az annak a férfinek is jár, aki egyedül fogad örökbe egy csecsemőt és egyedül neveli a gyermeket.

A TGYÁS 2013-as
összege a napi átlagkereset 70%-a, melyet a táppénzre vonatkozó rendelkezések szerint számítanak ki, nincs felső határ akkor, ha a terhességi gyermekágyi segély kezdő napját megelőzően, illetve a szülést közvetlenül megelőzően visszafelé számolva rendelkezik 180 napnyi jövedelemmel. Ebbe a 180 nap bérezett időbe beleszámítanak a ténylegesen ledolgozott napok, a betegszabadság és a szabadság, de a táppénz nem számolható bele.