Keresés

Eddigi látogatóink száma


Támogatások 2013 - Összeszedtük az összes támogatást!


Támogatások 2013Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy alakulnak a támogatások 2013-ban. A legtöbbeket érintő támogatások közé tartozik a pályakezdő munkanélküliekre és a gyermeket vállaló szocpolra pályázó fiatalokra vonatkozik. A pályakezdő munkanlküliek2013-ban a munkaügyi központon keresztül számíthatnak támogatásra, ezzel talán némileg nagyobb esélyük lehet az elhelyezkedésre. Az ösztönzést valójában azok a munkaadók kapják, akik rendes munkaviszony keretében szakképzetlen, vagy pályakezdő munkanélkülieket alkalmaznak minimum 360 napon keresztül, és minimum napi 4 órás munkakörben, biztosítva ezzel a kellő munkatapasztalat megszerzését.
A munkaadó a támogatások 2013 keretében foglalkoztatási támogatást is kaphat, akkor ha olyan pályakezdő fiatalok gyakorlati képzését biztosítja egy tanéven keresztül, akik speciális szakiskolát, szakmunkásképzőt, vagy szakiskolát végeztek. A munkaadó akkor jogosult a foglalkoztatási támogatásra, ha ez alatt az egy év alatt a pályakezdőt szakképzettségének megfelelő munkakörben foglalkoztatja, minimum napi 6 órás munkarendben, valamint feltétele még a támogatás elnyerésének, hogy a foglalkoztatás a támogatási kérelem benyújtása után, de a szakképesítés megszerzését követő 90 napon belül megkezdődjön. Az előírt 270 napot követően pedig a munkaadónak vállalnia kell, hogy a pályakezdőt még 90 napig  támogatás nélkül továbbfoglalkoztatja. A munkavállalói támogatások 2013 során elsősorban a foglalkoztatást elősegítő képzések tekintetében nyújthatnak nagy segítséget. Ennek célja, hogy a munkanélküliséggel fenyegetett vállalatok és a munkanélküli személyek meglévő szakképzettségüket kiegészíthessék, illetve új szakmát tanulhassanak, növelve ezzel esélyüket arra, hogy szükség esetén új munkahelyet találjanak, illetve megőrizhessék a meglévőt.

A támogatások 2013-as
körében megmarad a rokkantsági támogatás, az ez év eleji változásokkal,miszerint a rokkantsági nyugdíj megszűnésével a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást kaphatnak. Fentiek jövedelempótló jellegű támogatások, ezért csak akkor jár, ha a kérelmező bizonyíthatóan munkavégzésre képtelen.

Rengeteg családot érinthet 2013-ban is a lakásfenntartási támogatás igénybevételének lehetősége. Erre a támogatásra az jogosult, akinél az adott háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 250%-át, és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona. A lakásfenntartási támogatás egy éven keresztül jár, és fontos tudni, hogy a kérelem benyújtásakor minden esetben jövedelemigazolást kell benyújtani. Ez a fajta támogatás 2013-ban összekapcsolódhat közvetlen adósságrendezéssel is, ebben az esetben a támogatást az a személy kaphatja, aki adósságcsökkentési támogatásban részesül az adósságkezelés időtartama alatt.