Keresés

Eddigi látogatóink száma


Szociális hozzájárulási adó 2013 – 2014


A szociális hozzájárulási adó 2013–2014 során kibővül további levonható kedvezménnyel, melynek elsődleges célja a munkahelymegőrzés, munkahelyvédelem támogatása.
A kedvezménynek elsősorban abban lesz nagy jelentősége, hogy a munkáltatóknak érdeke lesz olyan munkavállalókat keresni, akik után a szociális hozzájárulási adóból levonható kedvezmények érvényesíthetők, így például a tartósan állást keresők, az anyasági segélyről visszatérők, a pályakezdő fiatalok, vagy az 55 év felettiek juthatnak előnyhöz. A munkaadónak gazdasági érdeke lesz, hogy a megüresedett helyekre olyan alkalmazottakat keressen, akik után a szociális hozzájárulási adó 2013–2014 során kedvezőbbé válik, több levonható tétellel, kevesebbet kell fizetni. Ezzel jól járhatnak az érintett munkavállalók és jól járhat a munkaadó is, amennyiben ügyesen gazdálkodik.

A szociális hozzájárulási adó 2013-2014-es könnyítése mellé jövő évtől még párosul az a módosítás, mely szerint a bérkompenzáció igénybevétele nem lesz az elvárt béremelés függvénye. Ez nagy könnyebbséget jelenthet majd azoknak a cégeknek, ahol a minimálbéren foglalkoztatottak, vagy annál valamivel magasabb bérezésűek száma magas, de ebben az évben nem tudták ezeket a béreket megemelni az előírt nagyságrendben. A következő évben tehát – ha kisebb mértékben is – igényelhető lesz a bérkompenzáció, amikor is a 75 000 forint bruttó keresetig a kedvezmény a bruttó bér 16 százaléka lesz, de maximum 12 000 forint, ha pedig a bruttó bér több, mint 75 000 forint, abban az esetben az adókedvezmény a 20 százalékkal egyenlő részösszeg 20 százalékát meghaladó rész adja az adókedvezmény összegét. Ez a változás 85 000 forint bruttó bér esetén már 10 000 forint megtakarítást jelent a szociális hozzájárulási adó 2013 – 2014 összegéből.

A közterhek
csökkenése szempontjából nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a munkaadó 25 év alatti munkavállaló foglalkoztatása esetében csak 14,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizessen a 27 százalék helyett, munkavállalónként maximum havi 100 000 forint bruttó bérig, az e fölötti rész után kell csak a 27 százalékkal számolni. A pályakezdő 25 év alatti munkavállaló alkalmazásakor pedig a munkaviszony első évében a maximum havi 100 000 forintos bruttó keresetig egyáltalán nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni, csak az a fölöttim rész után. 14.5 százalék kedvezmény érvényesíthető az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatása esetén is a legfeljebb havi bruttó 100 000 forintos bér esetében, valamint a nem szakképzett munkavállaló tekintetében is mindaddig, amíg a kedvezmény igénybevételekor megadott munkakörben foglalkoztatják.

A szociális hozzájárulás adó
2013–2014 tekintetében a tartósan álláskeresőkre foglalkoztatásakor a munkaviszony elsőkét évében havi maximum 100 000 forintos bruttó keresetnél 27 százalék kedvezmény érvényesíthető. Ezt követően a harmadik év során pedig a 14,5 százalék kedvezmény vehető igénybe és ugyan ezek a kedvezmények és feltételek vonatkoznak azokra a kismamákra, akik gyermekgondozási segély-, díj, vagy gyermeknevelési támogatás lejárta után térnek vissza a munkába.