Keresés

Eddigi látogatóink száma


Szja 2013 - Személyi jövedelemadó bevallás, mértéke, törvény


Szja 2013A kormány tervei szerint tovább csökkenhet az Szja 2013 évben, más adónemekkel együtt, mint például a társasági nyereségadó. A miniszterelnök szerint 2010-ben a hatalmas államadósság csökkentése érdekében kellett egyes adónemeket – köztük a személyi jövedelemadót is – módosítani, de lassan a gazdaság visszatérhet a régi mederbe.

Azok az országok, melyeknél az államadósság meghaladja a GDP kilencven százalékát, a hitelezők kiszolgáltatottjai, csak azok vannak gazdaságilag biztonságban ahol ez az érték ötven százalék alatt marad.

A személyi jövedelemadó rendszer módosítása átalakította az egész jövedelem- és adóstruktúrát, nem mondható, hogy igazságosan alakult volna, hiszen azoknak kedvez jelenleg, akik jóval az átlag fölött keresnek. Ráadásul a módosítástól várt belföldi fogyasztás növekedés jóval elmaradt a vártnál. Sőt, mivel az alacsonyabb jövedelmi osztály bevétele tovább csökkent, így a lakosság fogyasztásra felhasználható kerete még tovább csökkent, így a kitűzött cél – a gazdaság élénkítése – nem valósult meg.

Jelenleg az összevont adóalap megállapításánál a mezőgazdasági kistermelői bevételből, valamint az egyéni vállalkozói bevételből, valamint az önálló és nem önálló, valamint egyéb tevékenységből származó bevételekből már csak a kétmillió négyszázhuszonnégyezer forint feletti rész után kell adóalap kiegészítést alkalmazni. De mint tudjuk, a meghirdetett egykulcsos adó tulajdonképpen kétkulcsos, hiszen a havi 202.000 forintot meg nem haladó jövedelmek adózása szuperbruttósítás nélkül történik. Hogy hogyan alakul az Szja 2013-ban, az még kérdés, nem tudni, hogy megszűnik-e az a számítási módszer, melyben 202.000 forint bruttó jövedelem fölött sem az adókulcs változik, hanem az adóalap a mérvadó.