Keresés

Eddigi látogatóink száma


Személyi igazolvány ára 2013 és az okmányirodai ügyintézés menete

Személyi igazolvány ára 2013 és az okmányirodai ügyintézés meneteAz ez év január 1-jétől hatályos alaptörvényben rögzítettek szerint március óta az országnév-változtatás miatt már a személyi igazolványon és lakcímkártyán is Magyarország elnevezés kerül feltüntetésre az ezt megelőző Magyar Köztársaság helyett. A meglévő érvényes okmányokat azonban nem szükséges lecserélni, azokat a bennük feltüntetett érvényességi idő lejártakor kell megújítani.Az átállásnak nincs plusz költsége, a személyi igazolvány ára továbbra is megegyezik a 2012. január elsején érvényben lévő árakkal. Az új okmányok 2012. év folyamán szakaszosan, illetve 2013. év elejétől kerülnek bevezetésre.

A 14 – 18 év közötti személyek első személyi igazolványának illetéke 1500 forint. A kártya formátumú személyi igazolvány illetéke 1500 forint. 14 éves kor alatt és 70 év fölött illetékmentes, amennyiben nem rendelkezik az illető érvényes magyar útlevéllel, vagy kártyaformátumú jogosítvánnyal. Szintén 1500 forintba kerül a lejárt személyi megújítása és cseréje, és ebben az esetben is él a 14 év alattiaknak és  70 év felettieknek járó illetékmentesség. Ha a személyi igazolvány megrongálódik, az okmány készítése ebben az esetben is 1500 forintba kerül, de ilyenkor nincs illetékmentesség. Ha rendelkezik az illető lakcímkártyával, akkor rongálódott igazolvány cseréjekor ezt kell bemutatni. Amennyiben a személyi okmány olyan mértékben rongálódik meg, hogy abból az adatokat nem lehet beazonosítani, akkor születési anyakönyvi kivonat, vagy érvényes útlevél, esetleg kártya formátumú vezetői engedély bemutatása szükséges az új igazolvány készíttetéséhez.

Ha a személyi megsemmisül, elvész, az új igazolvány készítésének ára 1500 forint. Ebben az esetben, ha volt a személyi mellett lakcímkártya, annak pótlása plusz 1000 forintba kerül. Ugyan ezzel a költségek vonatkoznak arra az esetre, ha a személyit ellopják, de ilyenkor a14 év alattiak és 70 év felettiek számára illetékmentes mindkét okmány elkészítése. Adatváltozás miatti csere esetén az új személyi igazolvány ára 155 forint, a lakcímkártya elkészítésének díja 500 forint. A személyi igazolvány cseréje abban az esetben, ha a cserére a hatóság téves bejegyzése miatt kerül sor, ingyenes. A lejárt, megrongálódott elvesztett személyi helyett, ha nem rendelkezünk érvényes útlevéllel, vagy kártyaformájú jogosítvánnyal, lehet ideiglenes okmányt igényelni, amíg elkészül az új igazolvány, ennek illetéke 3000 forint.