Keresés

Eddigi látogatóink száma


Szabadság 2013 - Munka után pihenés jár!


Szabadság 2013A tervek szerint a szabadság 2013-tól két részből fog állni, 20 nap alapszabadság mellé maximum 10 nap pótszabadság járhat, ami arra enged következtetni, hogy egy egy vállalat saját döntési körébe tartozik majd ennek megállapítása, mert a törvény megengedi, hogy a cégek saját kollektív szerződésben eltérhetnek a szabályozástól a szabadság 2013 tekintetében. Lényeges változás lesz, hogy az életkorral nem az alapszabadság fog majd növekedni, hanem a pótszabadság, így lehet elérni 45 éves korra összesen 30 nap szabadságot.



Kedvező változásnak tekinthető a szabadság 2013 esetében, hogy januártól már mindkét szülő kaphat pótszabadságot egy gyermek után két napot, két gyermek után négy napot, kettőnél több gyermek esetében pedig hét napot. Ez a pótszabadság az életkor után járó pótnapoktól független, azon felül jár. Változás az is, hogy a jövőben nem csak vér szerinti és örökbefogadó szülő részére jár a pótszabadság, hanem az anya, illetve az apa házastársának is, amennyiben közös háztartásban él a gyermekkel. További két munkanap pótszabadság jár 2013-tól a fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülőnek. A szabadság 2013-tól átvihető lesz a tárgyévet követő évre, csak meg kell állapodnia munkáltatónak és munkavállalónak erről, a megállapodást pedig évente meg kell újítani.

Kevésbé kedvező változás lesz a szabadság 2013-as rendelkezései miatt, hogy megszűnik a szabadság idejére járó átlagkereset kifizetése, ennek helyébe távolléti díj lép. Ez akár sokkal kevesebb is lehet a jelenleg fizetendő átlagbérnél. Július elsejétől részlegesen életbe lép az új Munka Törvénykönyve, ami várhatóan zavart és káoszt okoz majd elsősorban a munkaügyi kérdések terén. A munkavállaló úgy tud némileg védekezni az őt érhető károk ellen, hogy a módosítandó munkaszerződését pár nap áttanulmányozás után írja csak alá, akkor van rá esély, hogy esetleg a nagyon kedvezőtlen változásokat megkifogásolja, de ha ezzel nem is érhet el változást, legalább időben tisztában legyen a módosuló jogszabályok rá vonatkozó következményeivel.

E mellett megszűnik a szabadság idejére járó átlagkereset, helyébe távolléti díj kerül, ami akár jóval kevesebb is lehet az eddigi átlagbér összegénél. A jövő hónap elejétől az új Munka törvénykönyvének részleges életbelépésével hatalmas változásokat nem fogunk tapasztalni a szakemberek jóslata szerint, bár elképzelhetőnek tartják, hogy nem egy vállalat kapva kap a lehetőségen és minden lehetőséget megragadva csökkenteni fogja a fizetéseket a jogszabályváltozásra hivatkozva. A munkavállalók azzal az egy lehetőséggel élhetnek, hogy ha munkaszerződésüket módosítani akarják, kérjenek időt, egyeztessék hozzáértő szakemberrel a módosítás tartalmát és csak abban az esetben írják alá, ha tisztában vannak a változásokkal.