Keresés

Eddigi látogatóink száma


Segélyezési küszöb, azaz segélyplafon lesz az új fogalom!


Segélyezési küszöb, azaz segélyplafon lesz az új fogalom!Maximálhatják a segélyek összegét: Megvalósulni látszik a kormánynak azon terve, mely szerint segélyezési plafont vezetnek be a kifizethető szociális támogatások terén. Ennek legfőbb célja az, hogy ne fordulhasson elő az a furcsa helyzet, mellyel nagyobb bevételre tehet valaki szert segélyekből, mint munkabérből.  A Magyar Nemzetben megjelent cikk szerint a kormány azt tervezi, hogy segélyplafont vezet be az egy főnek kifizethető havi szociális támogatást illetően.
Maximálhatják a segélyek összegét, ezzel tovább szigorítva természetesen a kifizetések feltételeit is. Már jelenleg is bizonyos elvárásoknak meg kell felelni, hiszen például az iskoláztatási támogatás nem fizethető ki annak a szülőnek, akinek gyermeke eléri az ötven óra igazolatlan hiányzást. Ez a rendelkezés elég jó hatásfokon működik, nagymértékben csökkentek országos átlagban az iskolai hiányzások. Sokat változtatott az eddigi helyzeten a jövedelempótló szociális ellátások bevezetése, módosítása, ahol már most is ismert az együtt folyósítási összeghatár, például a rendszeres szociális segély és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás esetében. Ennek eredményeként igen sok korábbi munkanélküli tud közmunkásként elhelyezkedni.

Természetesen a módosítás terve szorosan összefügg az IMF és EU tárgyalásokkal, hiszen egyik vállalás lehetne a szociális támogatások terén a segélyplafon bevezetése. Igaz, hogy maximálhatják a segélyek összegét, de a tervezet és kormányszóvivői nyilatkozat szerint ez a gyermeknevelést közvetlenül érintő juttatásokat, a nyugdíjellátást, valamint a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek ellátását nem befolyásolja majd.

A szociális támogatási rendszer átalakításával kapcsolatban közölte: itt is annak vizsgálatát követően születhet döntés, hogy áttekintették, ki, milyen támogatásban részesül. Kijelentette: a gyermekeknek, családoknak járó támogatások nem csökkenthetők. Pillanatnyilag a tervezet abban az időszakban van, amikor számítások, felmérések kell készüljenek, első lépésben át kell látni, hogy jelenleg milyen és mekkora összegű támogatásban részesülnek az arra rászorulók az önkormányzatok és az állam révén mindösszesen. A múlt évben – a közfoglalkoztatási rendszer kiépítéséhez kapcsolódóan – benyújtott salátatörvényben már fellelhető volt utalás arra, hogy egy átfogó foglalkoztatási és közfoglalkoztatási adatbázis létrehozására van szükség. Egy ilyen adatbázisban egy helyen összegyűjtve tárolhatnák az ellátások megítélésére, a társadalombiztosítási vonzatokra, a munkaerő-piaci programokra, a közfoglalkoztatásban való részvételre, a bértámogatásra, képzésekre, munkaügyi hivatalnál fellelhető adatokra vonatkozó összes információt. Ebből a rendszerből egy egyszerűen működtethető program segítségével pillanatok alatt megállítható lenne, hogy egy adott személy adott időpontban milyen szociális támogatásban, segélyben részesül éppen. Hogy ennek a programnak és adatbázisnak a létrehozása megvalósult-e?