Keresés

Eddigi látogatóink száma


Rokkantnyugdíj 2013 - Rokkantsági nyugdíj helyzete


Rokkantnyugdíj 2013 - Rokkantsági nyugdíjEbben az évben megszűnt a rokkantsági nyugdíj és e mellett sem rendszeres szociális járadék, sem átmeneti járadék nem jár. A hangsúly a rehabilitációra és a foglalkoztatásba való visszakerülésre helyeződött, így ennek megfelelően alakul a rokkantnyugdíj 2013-ban is. Aki rokkantsági ellátásban részsült és ebben az évben elérte a nyugdíjkorhatárt, az nyugdíjasként kapja a támogatást, aki pedig még az öregségi nyugdíjkorhatár alatt van, az rokkantsági rehabilitációs ellátásban részesülhet.
Fontos tudni azonban, hogy amennyiben valaki a rehabilitációs ellátás mellett dolgozik, akkor az ellátást fel kell függeszteni. A rokkantsági ellátásra más szabályok vonatkoznak, e mellett lehet dolgozni, azonban ha a munkabér éves szinten eléri a minimálbér tizennyolcszorosát, a támogatást fel kell függeszteni.

A rokkantsági nyugdíj, az átmeneti- és szociális járulék helyébe egységes táppénz szerű ellátás lépett, melynek két része a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás. A rokkantnyugdíj 2013-as változatában azok a személyek, akiknél a foglalkoztatást nem javasolják rokkantsági ellátást kapnak, azok pedig, akik rehabilitációban részesülnek, majd foglalkoztatásra való alkalmasságot állapítanak meg, rehabilitációs ellátásra jogosultak. Igaz, hogy a rokkantnyugdíj 2013-ban már a régi formában nem létezik, de az ellátás mértéke változatlan marad. Ez egyaránt vonatkozik azokra a személyekre, akik már a nyugdíjkorhatár felett vannak és azokra is, akik azelőtt az I-es és II-es csoportba sorolt rokkantsági ellátást kapták. Szintén változatlan marad az ellátás azok esetében is, akik azelőtt átmeneti járadékban részesültek, vagy III. rokkantsági csoportba tartoztak, de már csak öt év választja el őket az öregségi nyugdíjkorhatártól. Ezekben az esetekben az ellátás összege ugyan annyi, mint amennyi a rokkantsági nyugdíj volt.

A rokkantnyugdíj 2013 során még életben lesz a mezőgazdasági- és mezőgazdasági szövetkezeti járadék, valamint a rokkantsági és rehabilitációs-, és a bányászok egészségügyi károsodási járadéka azzal a feltétellel, hogy a jelen évtől számítva ezek a járadékok 3 év alatt kifutnak és akiket ez megillet, más ellátást fognak helyette kapni. Azoknak a személyeknek, akik a régi besorolás szerint III-as egészségkárosodási csoportba tartoztak és rokkantsági nyugdíjat kaptak, 2012 évben felülvizsgálaton kellett részt venniük. Akikről azt állapították meg, hogy rehabilitálhatók azok már ebben az évben rehabilitációs ellátásban részesülhetnek, akiket nem tartanak a szakemberek rehabilitálhatónak, azok rokkantsági ellátást kaphatnak.