Keresés

Eddigi látogatóink száma


Regisztrációs adó kalkulátor


Regisztrációs adó kalkulátor2011. szeptember 1-től csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező gépjárművek vehetnek részt a közúti forgalomban. E szerint Magyarországon a magyar üzembentartóval rendelkező járművek csak magyar rendszámmal használhatók, illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező gépjármű-vezetők országon belül csak magyar rendszámmal ellátott gépjárműveket vezethetnek.


Vannak persze kivételek, például a fő szabály nem vonatkozik az életvitelszerűen nem Magyarországon élő személyekre, azon gépkocsikra, amelyeknek forgalomba helyezését a hatóságnál már kezdeményezték, valamint a többnyire nem Magyarországon tevékenykedő vállalkozásokra, szervezetekre.
A személygépjárművek tekintetében igen átalakult a regadó, melynek táblázatából kiolvasható a regisztrációs adó 2013. évi mértéke is. A regisztrációs adó kalkulátor megmutatja, hogy milyen mértékű a Magyarországon forgalomba helyezendő autók után fizetendő adó összege.

 



Bár a regisztrációs adó ez év januártól kedvezőbb lett, ez a pozitív változás csak akkor lesz érezhető a használtautó-piacon, ha az euró árfolyama jóval 300 forint alá megy. A jelenlegi árfolyamrekordok mellett a regisztrációs adó elejétől hiába csökkent nagy mértékben, a piac összességében jó esetben a tavalyi mérsékelt forgalommal számolhat. A regeadó 2013-ban nem valószínű, hogy még tovább csökkenne, de kérdés, ez elegendő-e ahhoz, hogy az autópiac tartósan fellendüljön. A regisztrációs adó kalkulátor 2013. használatával kiszámítható, hogy egy  személygépkocsi behozatalakor mennyi a megfizetendő regadó. A regisztrációs adó 2013. évi kalkulálásához nem kell más, mint megadni a motor típusát, és környezetvédelmi besorolást. A regisztrációs adó 2012-ban is a lökettérfogat, az első forgalomba helyezés óta eltelt idő megadásával lesz pontosan kiszámítható.

A használt autók avultatása megmarad, ami a regadó 2013 szemszögéből azt jelenti, hogy például egy 5 éves autó esetén a díj felével, 11 éves gépjárműnél a negyedével, 20 évesnél pedig tizedével kell csupán kalkulálni. További kedvezmény, hogy a külföldi rendszámmal, magyar tulajdonos nevére bejegyzett autók esetében, ha a tulajdonos nem kívánja bizonyítani, hogy az év nagy részében külföldön tartózkodik lehetőség lesz az autó honosítására, ilyenkor pedig a tulajdonos kedvezményt kap az adóból, melyet a regisztrációs adó kalkulátor 2013 is megmutat. Már az idén emelkedett viszont a céges autók regisztrációs adójának mértéke, ez elsősorban a leggyakrabban használt 1,6 literes erőforrással szerelt autókat érinti. A regadó magasabb összege mellett a cégautó adó mértéke is megnövekedett, e mellett számolni kell a gázolaj jövedéki adójának megnövekedett összegével is, valamint az üzemanyagárak folytonos változásával. Amennyiben szeretnénk kiszámolni, hogy a cégautók költsége tekintetében  mire számíthatunk, használjuk a regisztrációs adó kalkulátor 2013 változatát.