Keresés

Eddigi látogatóink száma


Óraátállítás 2013 / 2014 - Tavasz / Tél - Mikor kell átállítani az órát?


Hazánkban a statisztikai adatok alapján minden évben hozzávetőlegesen 120 gigawattóra villamos energia takarítható meg az óraátállítással, mely forintra átszámolva hatmilliárd körüli összeget jelent. A hazai villamos energia szolgáltatók rendszeresen gyűjtik ezekben az időszakokban a gazdasági adatokat, így tudják nyomon követni, mit jelent az óraátállítás 2013/2014 Tavasz – Tél tekintetében. A fogyasztói adatok értékelése folyamatosan zajlik, ezen felmérésekből többek között kiderül az is, hogy a nyári időszakban az óraátállítás következtében jóval kevesebb energiát fogyasztunk az esti időszakokat nézve.
Az óraátállítás 2013 / 2014 Tavasz – Tél időszakokban minden évben ugyan arra a napra esik – tehát a tavaszi óraátállítás egyöntetűen március utolsó vasárnapján történik, amikor hajnali kettő órakor háromra toljuk előre a mutatót, így az addiginál egy órával kevesebbet alhatunk. Az óraátállítás 2013/2014 téli időszaka október utolsó vasárnapján veszi kezdetét, ekkor egy órával vissza kell óráinkat állítani, ilyenkor nyerünk egy órát. Ez nyilván nem véletlenül lett így alakítva, hogy minden esetben szombatról vasárnapra következik be az új időszámítás, a hétvégi napok alkalmasak arra, hogy biológiai óránkat valamennyire ehhez tudjuk igazítani.

Az óraátállítás 2013/2014 Tavasz – Tél során az Európai Unió összes tagállamában egyformán zajlik, így ez nem okoz fennakadást például az Unión belüli utazások, áruszállítások, munkába járás során. Első ízben 1916-ban végezték el az óraátállítást, mégpedig gazdasági és biológiai okokkal indokolva. Az Unióban 2006-ban került bevezetésre, ennek legfontosabb oka, hogy az ember átlag ébren töltött idejéből minden több essen a nap világos óráival egy időbe, ez a tartam pedig reggel 7 és este 22 óra közé tehető. A közvélemény-kutatások alapján az óraátállításról az emberek többsége úgy nyilatkozik, hogy kifejezetten jót tesz a közérzetüknek a változás, már maga az a tény feldob sokunkat, hogy ezzel is közelebb érezzük a lassan beköszöntő nyarat.

Legközelebb az óraátállítás 2013 Tavasz időpontja van hozzánk, melyre ebben az évben március 31-én kerül sor, hisz ez lesz a hónap utolsó vasárnapja. Az azonban a jövőre nézve változatlan, hogy az óraátállítás 2013/2014 Tavasz – Tél idején minden évben ugyan abban az időpontban fog történni, ami március, illetve október utolsó vasárnapján következik majd be.