Keresés

Eddigi látogatóink száma


Erzsébet utalvány 2013 - Adózása, elfogadó helyek, fontos infók!


Erzsébet utalvány 2013 fontosságaAz új adótörvényt módosító indítvány alapján abszolút monopol helyzetbe kerülhet a már így is egyeduralmi helyzetben lévő Erzsébet utalvány 2013-ban az étkezési jegy szektor tekintetében. A módosítás alapján ugyanis, ez lesz az egyetlen étkezési jegy, melyre kedvezményes adózás vonatkozhat, ami pedig szinte letörli a piacról az összes többi utalványkibocsátót, hisz a munkáltatóknak nem lesz ennél kedvezőbb ajánlat. A parlament által már jóváhagyott indítvány alapján az 51 százalékos adóteher alá eső cafeteria tételek köréből kivételre kerül a fogyasztásra kész étel, így az Erzsébet utalvány 2013-ban még a készpénznél is kedvezőbb feltételekkel adható a munkavállalóknak.
Egyetlen
más étkezi jegyet kibocsátó szervezet sem részesülhet jövőre ehhez hasonló kedvezményben, tehát a monopol helyzet szinte törvényben lesz rögzítve. Az Erzsébet utalvány, valamint a Széchenyi pihenőkártya vendéglátásra igénybe vehető részét kivéve semmilyen más meleg, illetve hidegétel vásárlására alkalmas utalvány vagy csekk sem tartozik majd a kedvezményes adózás alá.

Az Erzsébet utalvány 2013-as kedvezményes adózása hatására szinte biztosra vehető, hogy a hazai piacon jelen lévő francia vállalatokat véglegesen nagy veszteség éri, mivel a munkáltatóknak nem tudnak az Erzsébet utalványhoz hasonló kedvező ajánlatot adni, hiszen már a tavalyi évben is csak az azt megelőz forgalmuk tized részét tudták elérni. Az ez évi változások eredményeként az sem lennemármeglepő, ha ezek a cégek kivonulnának hazánkból.

Az Erzsébet utalványt kivéve minden más étkezési utalványa bérhez hasonló adóterheket fog a munkáltatónak jelenteni, így semmi érdek nem fűződik majd ahhoz, hogy bármelyik másik lehetőséget válassza egy munkaadó. Történhet mindez annak ellenére, hogy azért az idei év tapasztalatai szerint ezen a téren sem hibátlan a működés,mivel a Nemzeti üdülési Szolgálat – az Erzsébet Utalvány kibocsátója – felé az elfogadóhelyek 6 százalék jutalékot kell megfizessenek, ami igen magas összeg. Az elfogadóhelyeknek nagy terhet jelent ennek kigazdálkodása, sőt előfordulhat, hogy e miatt veszteségesbe fordulhat az üzlet. A fogyasztók látják enne kárát, mert a magas jutalék miatt a nagy áruházláncok közül csak kevesen vesznek részt a programban, leszűkítve z a beváltás lehetőségét. Elképzelhető azonban, hogy az Erzsébet utalvány 2013 során képes lesz szélesebb körben elterjedni, ha megvalósul, hogy kiterjesztik azoknak a támogatási jogcímeknek a körét, amelyek esetében bizonyos szociális ellátások igénybevételénél fizetőeszközként elfogadják, mint készpénzt helyettesítő utalványt.

A most elfogadott javaslat eredményeként módosul az Erzsébet utalvány 2013-as fogalma is, a béren kívüli juttatások meghatározásával együtt. Az utalványt a jövő évben egyaránt fel lehet használni fogyasztásra kész ételek vásárlására, valamint a meleg konyhás vendéglátásban étkezési szolgáltatásra. Egy régebbi szabályozás alapján a települések önkormányzati jegyzője támogatásban részesítheti a gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekeket Erzsébet utalvány formájában, melyet ruházat, tanszer és fogyasztásra kész étel vásárlására lehet fordítani. A jelenleg érvényes törvény alapján ez a támogatási forma nem adómentes, így a jelenlegi módosítással bekerül a törvénybe ennek bevezetése, visszamenőleges hatállyal.