Keresés

Eddigi látogatóink száma


Egészségügyi szolgáltatási járulék 2013 könyvelése és a számlaszáma


Jócskán történnek változások az adó és járuléktörvényeket illetően jövőre, többek között az egészségügyi szolgáltatások terén is. A magyar állampolgárok mindegyike jogosult a társadalombiztosítás keretei között igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásra, de ezért az ellátásért mindenkinek fizetnie kell.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék 2013-ban az eddigihez képest megemelkedik, mivel a költségvetés által jelenleg havonta minden egészségügyi szolgálatost igénybe vevő személy után befizetett 5850 forint járulék 5790 forintra csökken a következő évben, Ezért az egészségügyi szolgáltatási járulék 2013 során 270 forinttal megnövekszik. Ez a változás a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni- és társas vállalkozókat is érinti, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére köteles magánszemélyeket is, még pedig úgy, hogy nekik 6660 forintot kell megfizetniük.

Fontos a témával kapcsolatban tisztában lenni a nappali tagozatos diákok, hallgatók egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságának feltételeivel is. Ők, attól kezdve, hogy diákigazolvánnyal rendelkeznek, jogosultak az ellátásra, egészen a hallgatói jogviszony megszűnéséig. Az egészségügyi ellátásra valójogosultságuk a jogviszony megszűnése után még október 31-ig élő diákigazolvány szerint él, és ezt követően még 45 napig.

Összefoglalva tehát az egészségügyi szolgáltatási járulék 2013-as összege napi 222 forintra nő, mely összeget havonta a hónap 12. napjáig kell befizetni. Ha a magánszemély önmaga után fizeti a járulékot, majd munkába áll, az egészségügyi szolgáltatási járulék 2013-ban is a munkaadó által kerül majd befizetésre. A magánszemélynek kijelentkeznie nem kell az adóhatóságnál, a járulékfizetés automatikusan az új munkahelyen keresztülfog történni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék 2013-as előírásai
az összeg kivételével nem változnak, minden munkaadónak és magánszemélynek, vállalkozónak tisztában kell lenni fizetési kötelezettségével, a teljesítés határidejével. A bejelentkezés előtt érdemes elolvasni a tájékoztatót, mely részletesen megmagyarázza és ismerteti az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Például sokak nem tudják, hogy nyugdíjba vonulás esetén az első nyugdíj folyósítást, megelőző napon ki kell jelentkezni a járulékfizetés alól, mint ahogy külföldi munkavállalás esetén is, amennyiben az biztosítással együtt járó munkaviszony. Az egészségügyi szolgáltatási járulék 2013-ban az adminisztrációt tekintve már nem lesz olyan bonyolult, de a határidő betartására és a megemelt pontos összeg megfizetésére oda kell figyelni.