Keresés

Eddigi látogatóink száma


Cégautó adó 2013 évben olcsóbb lesz?


Cégautó adó 20132012. január 1-től megváltozott a cégautó adó mértékének számítása és maga az adó is. Ez évtől a  cégautó adó törvény módosulása miatt az adót a környezetvédelmi besorolás, valamint a gépkocsi KW teljesítménye alapján fizetjük. A fizetendő adó magasabb lett, szemben a tavalyi 7000-15000 Forinttal, az idén az alsó és felső határ 7700 és 44000 Forint között lett meghúzva.A cégautó adó szabályozása, az adó számítása és mértéke nagy mértékben megváltozott, sőt nagy valószínűség szerint ennek a folyamatnak még nincs is vége. Az adó vonatkozik minden olyan személyre aki a személyautó után költséget számol el, legyen szó magánszemélyről, vagy jogi személyről. E szerint a vállalkozások tekintetében minden cégautó után adót kell fizetni, míg magánszemélyek esetében azoknál keletkezik adókötelezettség, akik a költségek elszámolása miatt tételes költségelszámolást alkalmaznak.

Kérdés, hogy a cégautó adó 2013 évben olcsóbb lesz-e? A jövő évi szabályozást nézve a vonatkozó előírások szerint nem számít adókötelezettségnek, illetve nem minősül teljes költségelszámolásnak az, ha üzleti útra használjuk a saját gépjárművet és ezt térítik, az útnyilvántartás alapján elszámolt költség, valamint a saját gépkocsival történő helyközi munkába járás költségtérítése. Ezen kívül fontos része az adótörvénynek, hogy a cégautó adót kizárólag azokra a hónapokra kell megfizetni, amikor azt valóban igénybe vették, vagyis abban az esetben, amikor az adófizetési kötelezettség valóban fennáll.

Lehet, hogy a cégautó adó 2013 évben olcsóbb lesz, ha figyelembe vesszük, hogy az adófizetési kötelezettség nem terjed ki az autóbérlés áfa tartalmára, valamint akkor sem ha a cégautót magánkézbe adják és útnyilvántartás alapján számolják el a költségeket. Érdemes tehát majd jövő évben is minden apró részletet szem előtt tartani, hiszen a cégautó adó megfizetése kötelező, de nem mindegy, hogy a törvényes előírások betartása mellett mennyire tudjuk a költségeket csökkenteni.