Keresés

Eddigi látogatóink száma


Bérkompenzáció 2013 számítása és a kormányrendelet


Bérkompenzáció 2013A Nemzetgazdasági Minisztérium felmérései szerint a kötelező bérkompenzáció igen jó arányban teljesült, az érintett munkavállalók mintegy 80 százaléka még a félév előtt megkapta a kiegészítést. A vállalatok és nonprofit szervezetek 1242000 fő után vették igénybe a bérkompenzációs adókedvezményt. Mivel az adókedvezményt visszamenőleg is lehet érvényesíteni, így akik az első félévben még nem hajtották végre a bérkompenzációs emelést, azt még az év végéig megtehetik. Azok a cégek, akik pályázaton nyertek támogatást összesen 124 ezer dolgozó béremelését vállalták az év elejétől, ami pedig nem volt feltétele a szociális hozzájárulás adókedvezmény érvényesítésének. A vállalatok ezen felül 104 ezer munkahely megtartására kötelezték el magukat.
Hogy a bérkompenzáció 2013-ban
marad-e, az még nem biztosan tudott, de az nyilvánvaló, hogy a pályázat iránti érdeklődés összességében elmaradt a vártnál. A cégek bizonytalan helyzete nem teszi lehetővé, hogy bátran vállalják a létszámmegtartást, sok veszélyt rejt magában az elkötelezettség bevállalása. Korlátokat szab a támogatás minimis jellege is, plusz még zavart okozott és okoz az a tény, hogy a pályázók többféle támogatás közül választhatnak, a lehetőségek nem egyértelműek. Például a szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítésére kétféle jogcímen is lehet pályázni, így előfordulhat, hogy bizonyos adatok duplán jelennek meg.

Mindent egybevetve az ez évi tapasztalatokból azt lehet leszűrni, hogy azok a munkavállalók, akik az előző évben 78 ezer forinttal voltak bejelentve, azok minimálbére idén már 93 ezer forint, ami a dolgozók szempontjából igaz, hogy kedvezően több, mint 20 százalék nettó béremelkedést jelent, de ezt a terhet hosszútávra előre csak kevés vállalkozás tudja felvállalni. Arról nem beszélve, hogy a bérkompenzáció 2013 évben is csak azoknak lehet elérhető, akiknek nincs 60 napnál régebbi lejárt köztartozása, illetve aki vállalja, hogy a következő egy évben nem hajt végre létszámelépítést. A jövő évi SZJA tervezet szerint a szuperbruttó teljes kivezetésre kerül, ez a tény pedig nem fogja megoldani a jelenleg is kis keresetű dolgozók adóproblémáját. A folyamatosan változó adójogszabályok egyike sem segít az alacsony keresetű munkavállalókon, esetleg stagnálhat az idei helyzet, amennyiben egyáltalán élni lehet még a bérkompenzációs 2013-as lehetőségével.