Keresés

Eddigi látogatóink száma


Általános meghatalmazás minta


Manapság gyakran megtörténik, hogy valamelyik családtagunk, közvetlen ismerősünk ügyeinek intézését átvállaljuk, akár külföldi munkavállalás, vagy esetleg betegség miatt. Az ilyen esetekben nagy szükség van egy általános meghatalmazás elkészítésére, mert hivatalos ügyet csak ennek birtokában intézhetünk más helyett és nevében.
Nagyon fontos tudni azt, hogy az általános meghatalmazásnak szigorú tartalmi és alaki követelményei vannak, hiszen a meghatalmazás általában azoknak a jogszabályoknak kell megfeleljen, mint egy szerződés. Például, amikor a meghatalmazás egy ingatlan adásvételének intézésére jogosítja fel a meghatalmazottat, ez csakis egy közokirat, vagy egy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat lehet. Az általános meghatalmazás csak írásban érvényes. Fontos tudni, hogy mielőtt elkészítjük az okiratot, tájékozódni kell, hogy milyen ügyben kívánunk majd más helyett eljárni, mert például a bankok nem fogadnak el általános meghatalmazást, kizárólag olyat, mely az adott, konkrét ügyre vonatkozóan jött létre.

Az általános meghatalmazás szerződés első pontjaként a meghatalmazó pontos személyes adatait kell feltüntetni, ezt követően ugyan így a meghatalmazott adatait. A következő pontban a meghatalmazó nyilatkozik arról, hogy meghatalmazott nevében és helyette teljes jogkörben eljárhat. Meg kell határozni, hogy a meghatalmazás az adott naptól visszavonásig él, de bármelyik fél halálával megszűnik. Az általános meghatalmazás végén szerepelni kell mindkét fél saját kezű aláírásának, valamint két tanú aláírásával válik a meghatalmazás hitelessé és érvényessé.

Általános meghatalmazás letöltése