Keresés

Eddigi látogatóink száma


Álláskeresési járadék 2013 évben


Álláskeresési járadék 2013 évbenAz álláskeresési járadék 2013-ban megfelel majd a munkanélküli segélynek. A járadék mértéke az idei évben módosult, ráadásul jóval kevesebb időtartamra vehető igénybe, mint az előző években. Az ideihez képest az álláskeresési járadék 2013-ban az összeget illetően nem változik, legalábbis ami a mai álláspontot jelenti. A vonatkozó jogszabály három módon támogatja az álláskereső munkanélkülieket, költségtérítéssel, álláskeresési járadékkal és az álláskeresési segéllyel.
Az álláskeresési járadék 2013-ban annak az álláskeresőnek fog járni, aki az álláskeresővé válás időpontja előtti négy évben legalább 365 nap munkaviszonyra tett szert és e mellé nem részesült táppénzben, valamint nem vált jogosulttá sem baleseti rokkantsági, sem rokkantsági nyugdíjra, Ezen kívül igazolnia kell, hogy szándéka a munkavállalás, aminek során azonban nem volt eredményes a munkakeresés, vagyis a munkaügyi központok részéről felajánlott munkahelyek között nem talált megfelelőt. Ehhez szükséges tudni, hogy ilyen esetben egy munkahely akkor számít elfogadhatónak, amennyiben a munkavállaló egészségi állapotát tekintve azt el tudja látni, ha az az álláskereső végzettségi és képzettségi szintkének megfelelő, vagy egyenértékű az általa az elmúlt 6 hónapban végzett munka képzettségi, végzettségi szintjének.

Az álláskeresési járadék 2013-as összege annyi lesz, mint ebben az évben, az összeg számításának alapja az álláskeresővé válást megelőző négy negyedév alatt elért átlagkereset. A járadék folyósításának napi összege az első részre - mely a teljes folyósítási időszak első fele, illetve legfeljebb 81 nap – az átlagbér napi összegének hatvan százaléka, a második rész tekintetében pedig az álláskeresési járadékra való jogosultság első napján érvényben lévő legkisebb kötelező munkabér 60%-a. Ami a járadék folyósításának időtartamát illeti, a számítás alapja, minden az előző négy év során munkában töltött napot számíva minden öt ledolgozott nap egy nap járadékfolyósításra jogosító napnak számít.

Az álláskeresési járadék 2013 során is csak rövid időtartamú átmeneti segélyt jelent majd, ezért a munkát keresőknek és a munkaadóknak egyaránt alaposan tájékozódni kell ennek szabályairól. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy azok a munkáltatók, akik olyan pályakezdőt vesznek fel alkalmazásba, akik minimum kilencven nap óta nyilvántartott munkanélküli és vállalják, hogy foglalkoztatásuk ideje alatt olyan munkakört biztosítanak számukra, mely megfelelő tapasztalatszerzést biztosít végzettségüket és képzettségüket illetően, a Munkaügyi Központtól támogatásra számíthatnak.