Keresés

Eddigi látogatóink száma


Adókedvezmény 2013 - Megnyugtatónak nevezhető?


Adókedvezmány 2013A Fidesz által kiadott nyilatkozatok szerint az adókedvezmény 2013.as rendszere a családokra és kisvállalkozásokra nézve egyaránt megnyugtatóan (?) alakul. A nemzetközi körülményektől nem lehet elvonatkoztatni, de a kormány célja, hogy ennek kedvezőtlen gazdasági hatásait a lehető legkisebbre mérsékelje.

A családi adókedvezmény 2013-ban azok számára lesz elérhető, akik a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja. tv.) értelmében jogosultak a családi kedvezményre. E szerint jogosult lesz az a személy, aki egy vagy kedvezményezettet tart el, ebben az esetben az illető havonta és kedvezményezett eltartottként tízezer forinttal, három vagy ennél több kedvezményezett eltartott esetén pedig harminchárom ezer forinttal nő a nettó kereset. Elég jelentős kedvezményekkel lehet számolni az illetékek terén, a legnagyobb tétel ezen belül az ingatlanadó, melyből 2013-tól eltörlik az egyenesági ajándékozás után fizetendő illetéket.

Jobb helyzetbe kerülhetnek azok a munkáltatók, akik 2013-ban szakképzetlen munkavállalókat alkalmaznak, mivel ez után jár majd adókedvezmény 2013-tól. Ezen dolgozók után a munkáltatónak a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó helyett a minimálbér összegéig mindössze 18 százalékot kell majd megfizetni, A társasági adó körében jelentős tétel a sportcélú adókedvezmény, ami azt jelenti, hogy a vállalatok lehetőséget kapnak arra, hogy társasági adó fizetés helyett bizonyos látvány-csapatsportágakat támogassanak a a be nem fizetett adó egy részéből. De ebben a körben nőhet a Kutatás-fejlesztés, valamint a fejlesztési adókedvezmény összege.

A jövő évtől egyértelműen meg lesznek nevezve a kedvezményezett adócsoportok, így például adókedvezmény 2013-tól jár majd azoknak is, akik visszailleszkedni igyekeznek a munkaerő piacra, valamint a pályakezdőknek, gyermeküket egyedül nevelő nőknek és az idősebb korosztálynak is. A kisebb cégek adózása egyszerűbbé válhat a különböző tevékenységek egyértelmű elkülönítésével és jelentős változások várhatók az EVA terén is.